Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het hart of aan de bloedvaten. Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland. Op deze pagina leest u meer informatie over de symptomen, de mogelijke oorzaken en de behandeling van hart- en vaatziekten.
Er zijn een aantal algemene signalen waar u op kunt letten:
Heeft u last van deze signalen? Neem dan contact op met uw arts. Denkt u een beroerte of een hartaanval te hebben? Bel dan meteen 112.
Wat hart- en vaatziekten veroorzaakt verschilt per ziekte. Wel zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat u meer kans heeft om last te krijgen van hart- en vaatziekten, namelijk: ongezonde voeding, roken, overmatig alcoholgebruik, overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, te weinig lichaamsbeweging en een te hoog cholesterolgehalte.
De ziektes kunnen ook erfelijk zijn. Ook heeft u een hogere kans op hart- en vaatziekten als u ouder bent dan 40 (mannen) of na de menopauze (vrouwen).
Helaas hebben wij even geen verpleegkundige voor de CVRM-controle. Heeft u een afspraak gepland staan? De assistente zal contact met u opnemen.
In de praktijk is een spreekuur ingericht om de risicofactoren voor hart- en vaatziekten op te sporen en zo nodig te behandelen. Dit wordt tevens aangeduid met cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Daarnaast worden in het spreekuur mensen die al een hart- of vaatziekte hebben, gecontroleerd en zo nodig zal de behandeling bijgesteld worden om het risico op een nieuwe gebeurtenis te verlagen.
Tijdens het spreekuur wordt een overzicht gemaakt van uw risicofactoren. Dit overzicht wordt een risicoprofiel genoemd. Met dit risicoprofiel is het mogelijk om een inschatting te maken van uw risico op hart- en vaatziekten – dit is geen zekerheid. Daarnaast wordt zichtbaar welke maatregelingen u het beste kunt nemen en is het mogelijk om in te schatten of het zinvol is om medicijnen te gebruiken.
Het treffen van maatregelingen vermindert uw risico op hart- en vaatziekten en de kans om hieraan te overlijden. Het neemt het risico niet weg. Dit zou kunnen betekenen dat u uw leefstijl moet aanpassen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Echter kan dit tot gevolg brengen dat u geen medicijnen meer nodig heeft voor het verlagen van uw bloeddruk of cholesterol.
Bekijk voor meer informatie Thuisarts.nl.
Wilt u ons helpen de behandeling van onze patiënten te verbeteren? We zouden het zeer op prijs stellen als u onze enquête invult. Met uw feedback kunnen we de zorg naar een hoger niveau tillen.
De antwoorden op de enquête worden anoniem verwerkt en het invullen kost slechts 5 minuten. Noteer alstublieft geen gezondheidsklachten en/of persoonlijke gegevens in de vragenlijst. We ontvangen graag uw feedback voor 25 november 2024. Alvast hartelijk dank voor uw tijd en input!